Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


leonardo élete

Leonardo Da Vinci - a polihisztor:

A mai világ polihisztornak nevezi, ami ma ezermestert jelent, hiszen rendkívül sok mindenhez értett: festő, tudós, matematikus, hadmérnök, anatómus, szobrász, építész, zeneszerző, költő, és író is volt egyben.

 

Kezdetben inkább a művészeteknek élt. Verocchio, híres festő műtermében vált igazán elismertté. Sokan, korának legnagyobb festőművészének tartják, egyesek szerint ő volt a reneszánsz legműveltebb embere. Leonardo homoszexuális volt, és mivel ezt akkoriban bűnnek tekintették, és halállal sújtották. Egy ismeretlen személy egyszer feljelentette, bár a vádat elejtették, mégis Firenzéből Milánóba költözött.


Leonardo Da Vinci - a feltaláló:

Leonardo egyre inkább nagy érdeklődést mutatott a művészetek és a tudományok iránt, így egy levélben közölte Lodovico Sforzával, (Milánó akkori hercegével) hogy elképesztő dolgokat találhatna fel, amik egy esetleges háború esetén nagyon nagy szolgálatot tennénk a hazának, továbbá megemlítette, hogy festeni is tud... egy kicsit. A herceg fel is vette Leonardót az udvarába lantművésznek, mert Leonardo még ehhez is értett. A királyi udvarban is nagyon sok eszeveszett találmányt papírra vetett, de ezek közül sok nem készült el, mert egyesek túl fejlettek voltak korához, mások túl drágák, vagy bizarrak voltak.

 

Leonardo feljegyzéseinek különlegessége, hogy tükörírással írt. Valószínűleg ezzel akarta megtéveszteni a konkurens művészeket, akik esetleg lenyúlták a műveit. Mások szerint azért írt így, mert bal kezes volt. De ezt már sohasem tudjuk meg. Ezeken felül, még feltaláló is volt. Nagyon sok érdekes, és még talán működőképes találmányt vetett papírra, de ezeket csak magánál tartotta, nem akarta, hogy esetleg a reneszánsz eszmény kialvása után más művészek ellopják ötleteit, vagy esetleg az emberek egymás gyilkolászására használják fel eme remekműveket.


Leonardo Da Vinci - a repülés:

Leonardo egyik legnagyobb vágya az volt, hogy felemelkedjen a földről, de nem ám csak egy másodpercig, hanem hogy ott is tudjon maradni. Mivel korábban nem dolgozta ki rendesen találmányait, nem látta meg a mögöttük rejlő tudományt, de amint halott állatokat, leginkább madarakat kezdett boncolni, akkor jött az előbbi mondatban említett szerelme.

 

Az általa feltalált ejtőernyő, még működött is, bár egy kis módosítás nm ártott volna, hisz a tetejére kis lyukat kellett volna vágni, hogy egyenesen lehessen a földre ereszkedni vele.

 

Leonardo helikopter terve, egy igen elmés szerkezet volt, ami több évszázadra feledésbe merült, de ez az alapja a mai helikoptereknek is. Továbbá ha meg is építette (és valószínűleg megépítette) akkor ez volt ez első olyan repülő szerkezet, ami magán hordta a saját hajtóművét.

 

Leonardo több repülő szerkezetet is feltalált, amiknek ugyanolyan verdes szárnyuk volt, mint az általa tanulmányozott madaraknak. Sok "repülőgépe" sajnos azért nem tudott a levegőbe emelkedni, mert nem állt rendelkezésre villamos energia, vagy benzinmotor, csak nyers emberi erő volt, ami nem mindig volt teljes mértékben elég ahhoz, hogy egy teljes szerkezetet a levegőbe emeljen.


Leonardo Da Vinci - vizi járművek:

Leonardónak Velencébe kell menekülnie, mert a franciák megszállták Milánót, azonban új lakhelyén sem volt rózsás a helyzet, mert azok meg török elleni háborúra készültek.

 

A víz, a levegővel egyetemben lenyűgözte Leondarót, és rengeteg új vízen használatos dolgot tervezett, köztük búvárharangot, úszógömböket, és tengeralattjárót. Mondanom sem kell, hogy egyik ötletét sem tudták megvalósítani.

 

1503 körül Leonardo megfestette minden idők leghíresebb festményét a "Mona Lisát".


Leonardo Da Vinci - az ember szerkezete:

Pár évvel később ismét költözni kényszerült vissza Milánóba, a francia király hívására. Bár illegálisan, de embereket is boncolt, úgy, hogy egy csepp vérük sem folyt ki. (Az már igaz, hogy a delikvensek halottak voltak.)

 

Vizsgálgatni kezdte az ember gépszerű szerkezetét. A szív volt a legproblémásabb szerv, amivel meggyűlt a baja Leonardónak is, mert amint kivette az emberi testből, egy nagy adag cuppogó semmi máshoz nem hasonlítható csömböllék lett, amit aztán vizsgálhatott, de nem látott rajt semmi vizsgálatra érdemeset.

 

De Leonardo viasszal lenyomatokat készített az agyról, és a szívről, így rendkívül eszes fickó hírében állott, sőt, még vizsgálni is tudta a szerveket.


Leonardo Da Vinci - újabb költözés:

Olyan rajzokat készített, amiket ember nem látott, hiszen korábban az olyan dolgok, amiket papírra vetett, még bennük voltak. Újabb költözést érzett helyénvalónak, ezért Rómába ment, ahol az új pápa Giuliano de Medici alkalmazta. Rengeteg olyan dolgot talált fel, amiket az emberiség sokáig használt már abban az időben is. Sajnos olyan találmányai is voltak, amikre nem volt még igény, és mikor igény lett rájuk, sajnos újra fel kellett találni őket. Leonardo utolsó nagy költözésére 1516-ban került sor, mikor is Franciaországba költözött, és I. Ferenc szolgálatába állt.


Leonardo Da Vinci - a nagy áttörés:

Sohasem hagyott fel a repüléssel és végül megtörtént az áttörés, feltalálta a siklóernyőt, ami valóban működött, de Leonardo sajnos túl öreg volt, hogy fejlessze, és 1519-ben, 67 éves korában elhunyt. Rengeteg műve elveszett, még ma sem tudták kézre keríteni a tudomány számára.


Remélhetőleg elég részletesen bemutattam Leonardo Da Vincit, aki valljuk meg, ha a mostani világban élne, nem mindennapi dolgokat művelne velünk.

 

Köszönöm a megtisztelő figyelmet (igen, Leonardo is köszöni, ide hallom, hogy forog a koporsójában ettől a sok zöldségtől, amit most idehordtam róla). És jöjjön az elmaradhatatlan idézet, ami pont Leonardó témájához vág:

„Ha lefelé zuhansz, próbáld elhibázni a földet...”

 
 

 

Képgaléria


Utolsó kép


Elérhetőség


Archívum

Naptár
<< Szeptember / 2019 >>


Statisztika

Online: 1
Összes: 78731
Hónap: 1006
Nap: 28